Naši farmu najdete na adrese Hejnická 321, 464 01 Raspenava.

Sociální a environmentální principy Levandulovny

Levandulovna je malý rodinný podnik, najdete nás na úpatí Jizerských hor. Naše farma se věnuje ekologickému pěstování levandule a květin a výrobě přírodních produktů z nich. Pěstujeme a rosteme s úctou a ohledem ke krajině, v níž jsme se usadili a kde je nám dobře. Vnímáme změny způsobené nešetrným pěstováním, úbytek vody v našich studních, zahradách i polích. Svou péčí o kousek země chceme přispět k zadržení vody v krajině, k obnově půdy, obarvení krajiny fialovými květy (tolik lahodícími včelí populaci). Chceme být soběstační a vést podnik na principech cirkulární ekonomiky, aby se kruh uzavřel.

1.1     ENVIRONMENTÁLNÍ PROSPĚCH

Levandulovna technologií výroby všech produktů a pěstováním levandule přispívá ke zlepšování životního prostředí.

 

Konkrétní naplňování environemntálního principu: Levandule jsou osázeny tak, že mezi řádky jsou ponechány zatravněné pásy o stejné šíři jako řádky, aby to přispělo k vsakování vody do půdy.  Dalším cílem Levandulovny je zvýšení biodiverzity na daném pozemku, přilákání hmyzí populace, včelstvech a ptactva, díky ekologickému pěstování květin. Z pohledu cirkulární ekonomiky, která je v souladu s prvky permakultury, kde jsou postupně hledány synergie mezi jednotlivými rostlinami a živočichy. Základem je uzavřený cyklus živin a dostatečný návrat organické hmoty (zkompostované) zpět do půdy, aby zůstala vyživená a odolná proti erozi a suchu. Důležité je taktéž podporovat biodiverzitu a rozmanitost ptáků i hmyzu. Cirkulární ekonomika stojí na přírodě blízkých procesech a propojuje je s podnikatelským záměrem, kdy budování odolného systému v budoucnu může podpořit i odolávání proti změnám klimatu.

Náš odpad z levandule po destilaci a výrobě produktů vracíme zpět zemi, dáváme ji ke květinám a dalším plodinám v zahradě, kde odpuzuje škůdce. Dále v občerstvení jsme recyklovaly nádobí, kdy jsme vymysleli, pokud mají doma lidé přebývající hrnky, sklo a talíře a chtěli by to vyhodit, že to mohou dovést k nám do stánku, máme každý hrnek jiný, ale o to je to zajímavější. Dále zpracováváme do našeho občerstvení bio zeleninu z místní farmy Lukava, tak jako chléb nám  peče místní pekařka, kváskový v peci. Bereme kávu z Liberecké pražírny a další produkty do občerstvení z co nejbližšího okolí. Je to lokální a udržitelná spolupráce. Dále recyklujeme nábytek na posezení, opravujeme a i ve výrobě se snažíme o so nejudržitelnější zpracování. Nepoužíváme plastové ale ani papírové nádobí. Třídíme odpad a máme další plány jak zmírnit ekologickou stopu podnikání. Dále v celkovém podnikání osazujeme stromy pozemek, bereme sklo na produkty nejdále z Eu, společně se snažíme obědvat, nosíme si jídlo ve znovu použitelných obalech…atd.

Levandule podnik zpracovává ekologicky šetrným způsobem do přírodních produktů:

  • Všechny produkty (květové vody, sirupy, sole do koupele atd.) jsou vyrobeny z čistě přírodních zdrojů a neznečišťují vodu a životní prostředí. Květová voda a sůl do koupele je certifikovaná kosmetika. Sirup je slazen třtinovým cukrem v nejmenší možné míře a jako regulátor kyselosti se používá kyselina citronová (jediný přírodní konzervant).
  • Květová voda je vyráběna hydrodestilací v destilační koloně, kdy po zahřátí byliny ve vodní lázni a prostupem páry skrze bylinu, ze které nabere všechny její vlastnosti a účinky párou pak prostupuje dále do chladící části, kde zkapalní a vytéká po malých kapkách do připravené skleněné, vydezinfikované nádoby. Tímto postupem se v květové vodě i esenciálním oleji zachovávají veškeré výživné látky, minerály a vitamíny obsažené v levanduli. 
  • Květová voda se používá jako tonikum na pleť, hydratuje ji a čistí od nečistot. Léčí popáleniny, problematickou pleť. Levandule je antiseptická a antivirotická a velice jemná, ale účinná, proto ji mohou používat i alergici a také se jím pročišťuje vzduch. Je také vhodná na zklidnění a na příjemný spánek, levandule snižuje krevní tlak, má zklidňující účinky. Pleť je po použití květové vody hebká, vláčná a pružná. Pleť ošetřuje a nezanáší póry.
  • Vědomě přispíváme k šetrnému hospodaření s přírodními zdroji, zejména vodou.
  • Zohledňujeme environmentální princip ve všech fázích podnikání, tzn. při výrobě výrobků nebo poskytování služeb včetně environmentálně příznivého úřadování.
  • Úspěšnost naplňování environmentálního přínosu podnikatelské aktivity je pravidelně hodnocena.
  • Používáme pouze skleněné obaly, plastům se co nejvíce vyhýbáme. Etikety máme papírové, kde jsou zákonné informace vytištěny.
  • Recyklujeme obalový materiál na zásilky.

1.2     SOCIÁLNÍ PROSPĚCH

  • Levandulovna bude zaměstnávat více než 30% zaměstnanců ze znevýhodněných skupin a tím přispívat ke zvyšování zaměstnanosti osob ze znevýhodněných skupin. Zaměstnanci jsou pravidelně a systematicky informováni o chodu podniku, výsledcích hospodaření a naplňování společensky prospěšných cílů.
  • Principy environmentálního podniku jsou veřejně deklarovány také na www.levandulovna.cz.
  • Podnik bude zajišťovat dlouhodobé vzdělávání a individuální rozvoj pracovních kompetencí svých zaměstnanců.
  • Abychom tuto práci mohli všichni dobře vykonávat, budeme se snažit v době přípravy provozu dobře přizpůsobit pracovní prostředí a zejména vytvořit zaměstnancům kratší pracovní dobu. Počítáme i s flexibilitou změn, při onemocněních, nutnosti navštívit lékaře, OČR apod. Proto bude v podniku zaměstnáno více osob na kratší úvazky.
  • Konkrétní naplňování sociálního prospěchu – zaměstnáváme z celkového počtu zaměstnanců 55% osob znevýhodněných na trhu práce z těchto cílových skupin - migrantky, matky samoživitelky, osoby 55+, dlouhodobě nezaměstnaní, poskytujeme jim IP, přizpůsobujeme pracovní dobu jejich specifickým potřebám. Dále jsou zaměstnanci zapojeni do rozhodujících procesů podniku, formou porad, ale také společném školení a dle vypracovaného strategického plánu, který jsme si společně odsouhlasili. Kde je uvedena naše komunikace navenek, jsme podnik pečující a podporující. Zaměstnanci vymýšlejí akce a sami vidí, co u nás funguje a co ne. Poté na poradách toto společně zhodnocujeme a vymýšlíme další směřování podniku. Např. nyní zaměstnanci vymysleli Andělskou stezku, jako matky samoživitelky nechtějí své děti brát na náměstí malých obcí, kde jsou již jen tzv. „krampusáci“ a děti se jich bojí. Máme již ohlasy i z Liberce, že na tuto stezku přijedou. Proto sami ženy vymyslely a realizují naši Andělskou stezku. Ve sledovaném období to byli například workshopy, podíleli se na sestavení občerstvení pro akce, narozeniny atd. Toto je pár z mnoha příkladů.

1.3     EKONOMICKÝ PRINCIP

Více než 51% zisku podniku bude reinvestováno do rozvoje environmentálního podniku a naplňování jeho deklarovaných společensky prospěšných cílů a environmetálních cílů.

Tržby z prodeje našich vlastních výrobků a služeb na celkových výnosech firmy tvoří více než 30%.

Konkrétní naplňování ekonomického principu: Po účetní uzávěrce budeme reinvestovat 51% případného zisku zpět do podniku, a to rozšířením pomalého občerstvení, nakoupením např. hnětače či dalších strojů pro snadnější přípravu občerstvení a jeho uskladnění. Jsme nezávislý, nemáme externího zřizovatele či vlastníka.Tžby tvoří alespoň 30% z celkových výnosů podniku, toto průběžně kontrolujeme a víme, že to naplňujeme.

Hlavní předmět podnikání:

  • Pěstování levandule a péče o ni. 
  • Výroba produktů z ní a prodej v provozovně, pomocí trhů, e-shopem, odběrateli.
  • Dodávání sirupů do restaurací, kaváren a dalších gastro podniků na přípravu levandulových limonád či horké levandule.

 

1.4     NEZÁVISLOST V MANAŽERSKÉM ROZHODOVÁNÍ A ŘÍZENÍ NA EXTERNÍCH ZAKLADATELÍCH NEBO ZŘIZOVATELÍCH

Naše manažerské řízení je nezávislé na externím zřizovateli. Jizerská Levandule s.r.o. je nezávisle fungující společnost, nejsme závislí na veřejné správě ani jiném ekonomickém subjektu.

1.5     MÍSTNÍ PROSPĚCH

  • Environmentální sociální podnik vyrábí také pro místní spotřebu a podporuje rozvoj místní ekonomiky.
  • Environmentální sociální podnik zaměstnává obyvatele z území Libereckého kraje a obyvatele z území MAS.
  • Environmentální sociální podnik spolupracuje s lokálními aktéry z území Libereckého kraje a lokálními aktéry na území MAS.
  • Sociální podnik bude zaměstnávat obyvatele z místního regionu.
  • Sociální podnik bude spolupracovat s místními aktéry trhu, městy, úřady, neziskovými organizacemiKonkrétní naplňování principu místního prospěchu: Jak jsem již zmínila, bereme od dalších místních producentů zeleninu, chléb, vejce, mošty, kávu a další suroviny či produkty do našeho občerstvení. Spolupracujeme s obcí, udělali jsme pro ně workshop, oni zase od nás nakoupí vánoční dárky, dále spolupracujeme s dalším sociálním podnikem a to je Kultivar v Liberci, vytvořili jsme společný produtky. Ale snažíme se být aktivní i s MAS Frýdlantsko, Libereckým krajem, Agenturou regionálního rozvoje v Liberci.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz.