Přešli jsme na nový e-shop, a nedokázali jsme převézt vaše současné účty. Proto vás velmi prosíme, abyste si vytvořili nové zákaznické účty. Děkujeme za vaši spolupráci.

Co se stalo s levandulí na zadním poli?

Co se stalo s levandulí na zadním poli?

Bylo nebylo – vzadu na poli rostlo dva a půl tisíce levandulí rodu Lavandin Phenomenal. Oproti své příbuzné levanduli lékařské, která je na předních polích, neobrůstá Lavandin dřevem a je náchylnější vůči mrazům a výkyvům počasí. Jedná se sice o licencovanou odrůdu, která odolá i mrazům pod třicet stupňů, avšak i tak byl pro ni tento rok náročný.

Lednové noční mrazy střídající denní sluneční svit zapříčinily, že se přes den rostliny zahřály, začaly natahovat mízu a v noci musely odolat silným
mrazům. Kdyby to bylo třeba jen pět dní v kuse, zvládnou to, ale tohle byly skoro tři týdny. I tak začala levandule na jaře, během nezvykle horkých jarních dní, obrůstat. Mohli jsme s tichou radostí sledovat, jak celá políčka raší drobnými zelenými kvítky a levandule se klubou na svět jako každé jaro.

Pak přišel dubnový mráz a všechny zelené výhonky sežehl. Stejně tiše. V našem výběžku následovalo téměř dva měsíce trvající sucho. Levandule má sucho ráda, ale až když má mízu nataženou v sobě a obrůstá zelenými lístky. K tomu, aby se tak stalo, potřebuje jarní vláhu. Tato souslednost výkyvů počasí zapříčinila, že pět set až sedm set levandulí budeme muset vykopat a odevzdat kompostu. Čekali jsme doteď, zda se lístky objeví, ale už v to moc nedoufáme.

Stejně jako jiní farmáři a zahradníci i my se musíme přizpůsobit přírodě, ne naopak. V druhém týdnu v červnu rostliny vytaháme a pole připravíme na rostliny nové. A protože ztrátu vnímáme zároveň jako příležitost, pustíme se nově do pěstování růží. Zní to divoce, ale kombinace levandule lékařské a růže damašské je něco, co lahodí už našemu vnitřnímu zraku, natož všem očím, až léčivá bylina a krásu symbolizující květina pokvetou spolu. Je to příležitost, se kterou jsme v našich plánech úplně nepočítali, a tak jsme
vymysleli darování pěstované růže. Můžete si u nás předkoupit růžový keř, my jej vysázíme místo zmrzlé levandule a budeme se o ni starat, aby rostla a kvetla v sousedství strmých srázů jizerských hor. Můžete tak udělat radost sami sobě, nebo někomu blízkému.

Pokud byste chtěli k darování bližší informace, můžete nám zanechat svůj kontakt. Děkujeme, že v tom jste s námi a zachováváte nám přízeň.

My všichni z Levandulovny.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.