O nás

Od roku 2019 se Levandulovna zabývá ekologickým pěstováním květin, především levandule a jejím zpracováním, od roku 2023 jsme rozšířili naše aktivity na Slow Turismus a Pomalé občerstvení v levandulovém poli, které připravujeme z lokálních surovin a bio potravin. Rozšířením našich služeb o pomalé občerstvení, ubytování a kulturní aktivity jsme mohli vytvořit nová pracovní místa na zkrácený úvazek pro osoby znevýhodněné na trhu práce. Rozvoj našeho podniku byl podpořen MPSV projektem OPZ+ pod registračním číslem projektu: CZ.03.02.01/00/22_024/0001855.

 

Naše levandule nenápadně rostou už čtvrtým létem podél kolejí vedoucích na Bílý Potok. Spojení hor, četných slunečných dnů a relativně teplého klimatu má blahodárný vliv nejen na růst levandule. Frýdlantskou pahorkatinu objevuje čím dál víc cestovatelů a vnímají klid a přívětivost místa. Proto jsme se rozhodli naši farmu ještě více otevřít všem (nejen) pomalým cestovatelům. Můžete se u nás zastavit, projít se mezi políčky levandule a nechat místní krajinu vyprávět její příběhy a historii (my vám o ní také rádi povíme).

Pokud chcete fialovou krásu zažít, a to všemi smysly, můžete dorazit v době květu, tedy zhruba od půlky června do konce srpna. Můžete si v klidu vychutnat kávu nebo levandulovou limonádu v našem stánku s pomalým občerstvením, ochutnat jídlo z místních surovin, pozorovat strmé srázy hor, pasoucí se ovečky, čekat na projíždějící vlak a zhluboka vdechovat vůně kolem sebe. Můžete jen tak být, nebo se něčemu přiučit během našich rozličných workshopů přímo na poli. Vnímejte zvuky, vůně a chuti, nechte čas plynout. Uvidíte, že domů přijedete plní energie a možná si pomalejší tempo přenesete i do každodenního života.

 

Nově je u nás možné také přespat ve vlastním stanu, karavanu nebo obytném autě (i pod širým nebem to lze). A to přes doménu bezkempu.cz. Máme už pár desítek spokojených bezkempařů, oceňují u nás klid i neobvyklost místa, ale i naši pohostinnost (ano, býváme milí, po ránu i k večeru).

 

 

Atmosféra teplých dní, dobrých setkání a příjemné muziky jsou příslibem dalších koncertů v další, už páté sezóně. Kulturní levandulové léto přineslo i divadla a dílny pro děti a dospělé. Levandule se už dávno suší na sušárně a destiluje v koloně, ale tím pro nás sezóna nekončí. Rádi vás přivítáme i v podzimních měsících. O víkendech pro vás chystáme další dílny – výrobu domácí kosmetiky, barevné vaření a v prosinci adventní tvoření s Mácou. Díky všem, co jste k nám už přišli a podpořili tak naši práci a snahu, budeme se těšit i na další setkání.  A vy, co jste u nás ještě nebyli, přijďte taky.

 

 

Levandule je nenáročná na pěstování, ale vyniká svou vůní a léčivými účinky. Právě proto ji pro vás zpracováváme do produktů – květinových vod,esenciálních olejů, lahodných sirupů, solí do koupele, čajů, levandulového želé na palačinky, tousty, k masu, k sýrům, ale i vonných paliček, vonných pytlíčků, polštářů a dalších výrobků. Produkty jsou určeny vám, kteří preferujete vše co voní po levanduli, přírodní kosmetiku, zdravý životní styl a květiny, vypěstované šetrně a s láskou u nás v Čechách.

 

 

Pro vás, kteří rádi podporujete lokální pěstitele a jejich výrobu. A to vše vytváříme s odpovědností ke krajině v níž žijeme a hospodaříme, a ke svým zaměstnancům.

Jsme environmentální sociální podnik v podhůří Jizerských hor.

 

Principy a rozpoznávací znaky sociálního podnikání:

 1. společensky prospěšný cíl 1a1. podnik má společensky prospěšný cíl spočívající v zaměstnávání a sociálním začleňování osob znevýhodněných na trhu práce, který je formulován v zakládacích dokumentech

2. sociální prospěch 2a1. podíl osob ze znevýhodněných skupin tvoří více než 30 % zaměstnanců 2a2. podnik poskytuje integrační podporu zaměstnancům ze skupin znevýhodněných osob 2b1. zaměstnanci a/nebo členové jsou pravidelně a systematicky informováni o chodu podniku, výsledcích hospodaření a naplňování společensky prospěšných cílů; zaměstnanci a/nebo členové jsou zapojení do rozhodování o směrování podniku

3. ekonomický prospěch 3a1 alespoň 51 % případného zisku je reinvestováno do rozvoje sociálního podniku a/nebo naplňování jeho deklarovaných společensky prospěšných cílů 3b1. manažerské řízení podniku je nezávislé na externím zřizovateli či vlastníkovi 3c1. tržby z prodeje výrobků a/nebo služeb a/nebo zboží tvoří alespoň 30 % z celkových výnosů podniku 4. environmentální prospěch 4a1. podnik má formulované zásady environmentálně šetrného podnikání (např. podle principů cirkulární ekonomiky), výroby, spotřeby a provozu podnikatelské činnosti a zároveň tyto zásady naplňuje v praxi

5. místní prospěch 5a1. podnik se ve své činnosti orientuje na lokální potřeby 5b1. podnik přednostně využívá místní zdroje: a) zaměstnává místní obyvatele, b) nakupuje od místních dodavatelů 5c1. podnik komunikuje a spolupracuje s místními aktéry

 

Lidé z Levandulovny

Adéla

Celý projekt v roce 2019 Levandulovna vymyslela, napsala, noci probděla, sny si plnila a nyní realizuje svou cestu za levandulí, vymýšlí co by, kde by, jak a s čím, aby všem bylo dobře. V roce 2023 se k Adéle přidala Šárka a pomalu rozjíždějí Slow Turismus s Pomalým občerstvením v levandulovém poli s krásou Jizerek všude kolem sebe. 

 

 

A ženy i muži z Levandulovny...

Máca, Šárka, Svitlana, Líza, Lucie a Míra, Kamil, Radek  – nový tým

No dřina je to veliká, ale voňavá a krásná.

Vše je vyrobeno ručně, vypěstováno v ČR v podhůří Jizerských hor. 

 

Náš podnik zastává aspekty cirkulární ekonomiky, ve kterém by i odpad měl být zdrojem. Vypěstujeme levanduli, po destilaci ji vysušíme, slisujeme do biomasy a v zimních měsících s ní budeme vytápět skleník.

 

Filozofie našeho podniku je co nejvíce bezobalová, bezplastová.  Výrobky nabízíme do bezobalových obchodů, do obchodů a kaváren které zastávají stejnou filozofii jako my.

 

 

 

 

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout